Rijstevlaai met slagroom

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×

foto-9

Jaaa, hier is hij dan. De rijstevlaai met slagroom. Echte Limburgse vlaai, helemaal zelf gemaakt. Het is een vrij eenvoudig recept en het resultaat is jummie! Je hebt wel even tijd nodig, want het koken van de rijst duurt drie kwartier en het deeg moet natuurlijk rijzen. Maar je kunt in de tussentijd iets anders doen. Wel in de buurt blijven, want je moet af en toe even roeren.

Hier komt ie dan:

Vlaaibodem
De bodem is hetzelfde recept als van de pruimenvlaai. Ik weet zeker dat dit een lekkere bodem is en altijd lukt, vandaar dit recept.

  • 100 ml melk
  • 7g gedroogde gist
  • 200g bloem
  • 30g boter
  • 1 mespuntje zout
  • 1 eidooier
  • 2 el suiker

Los de gist op in de lauwwarme melk. Meng alle ingrediënten tot een stevig deeg.  Voeg zo nodig nog een beetje bloem toe als het deeg plakkerig is, of melk als het te stevig is.

Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Nadat het deeg gerezen is, kneed het nog even goed door. Rol het met behulp van een deegroller tot een ronde plak en bekleed de bodem van je (goed ingevette) vlaai vorm (gebruik eventueel een springvorm, maar maak dan maar een laag opstaand randje).

Vulling
  • 1000ml melk
  • 100g dessertrijst
  • 130g suiker + 1 zakje vanillesuiker
  • 1tl zout
  • 2 eieren
  • (evt nog 10gr bloem en een scheutje melk)

Zet de melk op het vuur en breng deze aan de kook. Voeg de rijst, een theelepel zout, de vanillesuiker en 100g suiker toe. Breng opnieuw aan de kook, goed roeren! Als het kookt, zet je de pit klein en laat je de rijst onder af en toe roeren 45 minuten koken. Als de melk door de rijst is opgenomen is je vulling klaar. Je kunt eventueel de vulling nog binden door 10gr bloem te mengen met een scheutje koude melk en dit toe te voegen. Laat de rijst een beetje afkoelen.

Splits nu de eieren. Klop de eidooiers schuimig met 30g suiker. Schep dit door de rijst. Klop de eiwitten stijf (je kunt ook nog het eiwit van je vlaaibodem gebruiken) en spatel dit voorzichtig door je vulling. Verdeel dit mengsel over je vlaaibodem.

Schuif je vlaai in de voorverwarmde oven. Elektrisch 220, hetelucht 200 of gasoven 4-5 gedurende 30 minuten. Als je vlaai mooi bruin is en het deeg laat los van de vorm, dan is hij gaar.

Als je vlaai afgekoeld is kan je hem met geklopte slagroom met een eetlepel suiker versieren. Strooi er wat chocolade over, dan ziet hij er extra mooi uit.

Laat het je smaken!

Mirte

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×

2 Comments on Rijstevlaai met slagroom

  1. Winnie
    4 januari, 2014 at 20:05 (4 jaar ago)

    Dit recept ga ik zeker opslaan! Ik heb nu al meerdere keren geprobeerd rijstevlaai te maken, maar iedere is de vulling veel te hard en ‘loopt’ die niet… Misschien lukt het met dit recept wel!

    Mijn specialiteit blijft toch nog altijd de pudding greumele vlaai :)

    Beantwoorden
    • Mirte
      5 januari, 2014 at 10:31 (4 jaar ago)

      Hij is echt heerlijk, maar echt lopen doet hij helaas ook niet. Misschien wat minder lang inkoken? Heb je ergens je recept van pudding greumele online staan? Liefs

      Beantwoorden

Leave a Reply