Zoervlies mèt friet – zuurvlees met frieten


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email — Filament.io Made with Flare More Info’> 0 Flares ×

foto 5

Afgeleid van een echt Maastrichts recept van Cafe Sjiek, zuurvlees. Ik maak het zelf altijd met runderpoulet en laat de basterdsuiker weg. Na de toevoeging van de stroop vind ik het zoet genoeg.

Daar gaan we dan, voor 2-3 personen;

Ingrediënten: 500-600gr runderpoulet, 4 kruidnagels, 2 laurierbladen, 300ml azijn en 300ml water. Later heb je nog nodig: 3 grote uien, 2-3el appelstroop, 3 plakken ontbijtkoek evt. peper en zout.

Marineer het vlees 24 uur van tevoren (korter kan ook, komt niet op een paar uurtjes). Giet het water en de azijn over het vlees. Voeg hier de kruidnagels en de laurier aan toe. Laat afgedekt in de koelkast staan.

foto 4

Snij de uien en bak deze aan in de boter. Voeg het goed uitgelekte vlees toe, PAS OP de marinade bewaren! Blus af met de marinade en laat het geheel 2-3 uurtjes zachtjes pruttelen. Schep af en toe het schuim eraf. Als het vlees uit elkaar valt als je erin prikt met een vork, is je brouwsel klaar.

Voeg nu de ontbijtkoek en de appelstroop toe. Goed roeren!foto 3Roer net zolang totdat de ontbijtkoek is opgelost en de stroop één geheel gevormd heeft met de rest van de saus.foto 4-1

Even proeven, breng het geheel op smaak met azijn/ stoop/ peper of zout. Uit ervaring weet ik dat je beter geen azijn meer kunt toevoegen. Is je saus te dik, voeg dan een beetje water toe.

Dit gerecht is bere lekker met zelfgeschilde frietjes en appelmoes. En ik kan het weten, want ik ben de dochter van de frietenkoning. Mijn vader kon de lekkerste frietjes bakken van de hele wereld! Al bakte hij met vast vet, dat gaat me iets te ver. Dus mijn variant: 350g aardappelen per persoon. Schillen, en in frietjes snijden. Goed afwassen. Bak de frietjes voor op 150 graden gedurende 4 minuten in vloeibaar frituurvet. Niet te veel frietjes tegelijk in je mandje! Bak de frietjes daarna af op 180 graden gedurende 4 minuutjes.

Smullen maar!

Liefs, Mirte

ps. Foto’s van het resultaat vind ik altijd leuk!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email — Filament.io Made with Flare More Info’> 0 Flares ×

Leave a Reply

CommentLuv badge


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *